
Türkiye’de özellikle de lise aşamasındaki arkadaşlarımın, üniversite seçimini bilinçli bir şekilde yapması, meslekleri araştırması ve gelecekteki mesleğine çok daha önceden karar vermesi gerekiyor. Bu konuda elektrik mühendisliğinin geleceği var mı konusunu öncelikle onlar için işleyeceğim. İkinci olarak da, mesleğini eline almış, fakat şu anda hangi yöne hareket etmesi gerektiğini bilmeyen veya buna karar veremeyen meslektaşlarıma naçizane tavsiyelerde bulunacağım.
Öncelikle söylemeliyim ki, elektrik mühendisliği ile ilgileniyorsanız doğru yoldasınız. Zira öyle bir meslek ile ilgileniyorsunuz ki, şahsi görüşümce mesleğimizin popülerlikten düşmesine daha belki asırlar var… Bunun sebebi ne? Tabiki teknoloji. Tahmin edebileceğiniz gibi, teknolojik konuların hepsi elektrik mühendisliği üzerinden ilerlemektedir.
Peki önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde elektrik mühendisliğinin geleceği nereye evrilecek? Tahmin ediyorum, insanlara takılacak çipler, kripto paralarla yapılacak ödemeler, evlerde kullanılan robotlar vs. vs. Buna tabiki hiç kimse kesin bir cevap veremez, ancak arkadaşlar Türkiye’ nin dışında da gerçekten çok büyük bir dünya var ve dünyada “Yüksek Teknoloji (high-tech)” olarak anılan apayrı bir sektör var.
İnternet’ in gelişimine ayak uydurabilmek ve şirketlerin devasa datalarını koruyabilmek ve saklayabilmek adına yapılan “Veri Merkezleri (data center)” var. Aynı zamanda da bu veri merkezleri ile birlikte gelişen “Makine Öğrenmesi (machine learning)” konusu, “Yapay Zeka (AI:artificial intelligence)” konusu ve bunları bir nevi kapsayan “Bulut Servisleri (cloud services)” branşları var. Deniz derya yani 🙂
Güzel habere geliyorum, bunları ne kadar ilgilenen herkes yapabiliyor durumda olsa da, bunlar elektrik mühendisliğinin geleceği olacak diğer konulara yön veren bugünkü sektörler. Sizlere bir Google Data Center örneği gösteriyorum. Lütfen inceleyin.
Elektrik Mühendisliğinin Geleceği Nasıl Yakalanabilir?
Arkadaşlar bu sorunun cevabı aslında çok basit. Bilgisayarlarla ve teknoloji ile iç içe olan konulara eğilmelisiniz. Ama sizlere en çok söylenen şeyi söyleyip, sadece yazılım dili öğrenmeniz lazım demeyeceğim. Çünkü bu bir tercih meselesi ve sevmiyorsanız bunu yapmak zorunda değilsiniz. Yani daha doğrusu bu tek yol değil 🙂
Yazılım yazmayı öğrenmek tabiki sizi güncel çağın teknolojisinin tam ortasına getireceği için herkesin tavsiye edeceği bir şey. Zira ben bile şu an bir otomasyon şirketinde çalışıyorum ve burada PLC yazılımları ile işlerimizi tamamlıyoruz. Ancak çağı PLC yazılımları ile değil, Phyton, Java, C++, vs. gibi yazılımlarla yakalayabiliyoruz 🙂
Diğer önerilerime gelmeden önce, sizi temin ederim ki klasik elektrik mühendisliği, en azından bizlerin hayatı boyunca, bitmeyecek. Çünkü insanoğlunun enerji ihtiyacı bitmeyecek. Görüyorsunuz kömürden enerji üretiliyordu, sudan enerji üretiliyordu; şimdi de rüzgardan üretiliyor, güneşten üretiliyor; çok ilerde de başka bir şekilde bu ihtiyaç karşılanacak.
Şimdi buraya bir ama diyelim. Klasik elektrik mühendisi olmayın arkadaşlar, klasik elektrik mühendisi olarak yılda zaten 100.000 kişi mezun oluyor. Siz farklı olun; Google Cloud veya Amazon Web Services üzerinden cloud computing öğrenin. IoT (Internet of Things) konularına merak salın. Data Center yapımı adına profesyonel olun, Cisco şirketi bu konuda dünyanın en önünde gidiyor, sertifikalı programlarını bitirebilirseniz, dünyanın her yerinde iş bulabilirsiniz. (Bkz. Cisco Certifications)
İlerde olabilecek android veya robot yardımcılardan bahsediyoruz. Peki gerçekten bir robot nasıl kontrol edilir biliyor muyuz? Elektronik ve mekatronik mühendisliğinin alt dalı olarak görülmesine karşın; tüm dünyada bu konular elektrik mühendisliğinin konularıdır. En basit haliyle bir robot kolunu istediğimiz şekilde hareket ettiremeden gerçekten bir yere varamayız, ilerleyemeyiz.

Sonsöz
Türkiye’nin neden şu anda savunma sanayisinde daha iyi işler yaptığının, nelere daha çok önem verdiğinin farkında olmak lazım. Çünkü Ar-Ge yatırımı yapıldı, elektronik ve yazılım sektörüne önem verildi. Malzeme satışı veya inşaat satışı gibi katma değeri olmayan şeylerden vazgeçildi, gerçek mühendislik işi yapılmaya başlandı.
Sizlere tavsiyem açık bir şekilde şudur; hiç veya az para harcayarak yaptığınız ve çok veya devasa paralara karşılığını aldığınız işlerin hepsi çoook kıymetlidir. Herkesi aynı düşüncede ve ileri görüşlü olarak görmek en çok istediğim şey 🙂
Benim sözlerim bu kadardı. Elektrik mühendisliği ile ilgili yazılar için “Mesleki” klasörüne, diğer yazılarım için de aşağıdaki linklere bakabilirsiniz;
- Oyun Bilgisayarı Nasıl Toplanır?
- Bilgisayar Toplamak; En Ucuza > En İyisi
- En İyi Hazır Sistemler – Toplama Bilgisayarlar
- Oyun Bilgisayarı Toplamak : 4000 TL’ye / 5000 TL’ye / 6000 TL’ye / 7000 TL’ye / 8000 TL’ye
- En İyi Televizyonlar : 3000 TL’ye / 4000 TL’ye / 5000 TL’ye
- En İyi Telefonlar : 1000 TL’ye / 2000 TL’ye / 3000 TL’ye
- CV Hazırlama Teknikleri – Profesyonel CV Nasıl Hazırlanır?
- Ücretsiz Sertifikalı 85 Ad. Coursera Kursu
- Vakit Geçirmelik En Güzel PC Oyunları
İyi ve sağlıklı günler dilerim.