
Herkese merhabalar! Bu gönderide sizlerle, profesyonel hayatta kariyer hedefleri olan bir çok insanın aklında yer edinen CV Hazırlama konusuna değineceğiz.
Peki bu konuya neden değiniyoruz? Çünkü pek çoğunuzun belki de farkında olmadığı bir gerçek var. Bir başvuru yaptığınızda sadece deneyimsel veya yetkinlik ile alakalı sebeplerden eleme yapılmıyor. Gerçekten kendinizi, göndereceğiniz o küçücük dokümanda iyi bir şekilde anlatmanız hayati bir öneme sahip. Ya size, hiç bir tecrübeye sahip olmasanız da 5 yıllık bir mühendisin önüne geçebileceğinizi söylesem?
Ayrıca da, evet yazı uzun olacak. Çünkü hedef kitlem, bu işi gerçekten öğrenmek isteyen ama kaynak bulamayanlardır. Tüm yazılarımda olduğu gibi doğru ve tarafsız bilgi sizlere ulaşacaktır 🙂
Bir kısmınızın belki de sitenin “Hakkımda” ve “Professional History” kısımlarından da bileceği üzere ben bir elektrik mühendisiyim. E peki ben CV düzenlemeden ne anlarım? 🙂
Kendi profesyonel hayatıma uygulamak adına hem Başkent Üniversitesi’nden hem de New York State University’den bu konunun eğitimini ve sertifikasını aldım ve yabancı bir şirkete şu anda teknik CV danışmanı olarak home-office hizmet vermekteyim 🙂 Ne alaka diyeceksiniz, birincisi ben gerçekten bir şeyler öğrenmeyi ve uygulamayı seven bir insanım. İkinci olarak da, neden kendime ek gelir yaratmayayım ki?
Şimdi öncelikle lütfen sıkılmadan aşağıdaki ilk kısmı da okuyun. Biliyorum tanımlardan bahsetmek sıkıcı oluyor ama elimden geldiğince konuyu özetleyeceğim ve önemli kısımlardan bahsedeceğim.
1- CV Nedir? Resume Nedir? Özgeçmiş Nedir?
CV hazırlama tekniklerine gelmeden önce, farklı kaynaklardan araştırıp öğrendiğim CV/Resume/Özgeçmiş konu farklılığını açıklığa kavuşturmak gerekiyor. CV ve Resume tanımları dünya piyasasında, Özgeçmiş tanımı ise Türkiye piyasasında kullanılan tanımlardır.
Sorun şu ki, Türkiye’de tek tanım ile özgeçmiş diye adlandırılırken, dünya piyasasında CV ve Resume aynı şeylere denk gelmemektedir. O zaman önce dünya piyasasından başlayalım…
Dünya piyasasında bulunan iki tanımdan Resume; en fazla 2 sayfalık, özet ve kendinizi gerçekten bu 2 özet sayfaya bakıldığında ortaya çıkaracak şekilde pazarlayabildiğiniz özgeçmişinizdir. CV ise, uzun ve detaylı olarak kendinizi ve tecrübelerinizi anlattığınız, sayfa sınırı olmayan dokümandır.
Genellikle dünya piyasasında ve İnsan Kaynakları görevlilerinin söylemlerinde kullandığı klasik bir cümle vardır: “Başvuran 1000 kişi oluyor ve her özgeçmişe en fazla 10-15 saniye ayırabiliyoruz.” diye. Ne kadar bunu başvurana saygısızlık olarak algılasam da yapabilecek bir şey de yok ne yazık ki…
Bunun tam aksine eğer bir Master başvurusu yapıyorsanız da, eğer Resume gönderirseniz, üniversitelerden geri bildirim geliyor ve sizden CV istiyorlar. Bu gönderdiğiniz doküman bizim için çok sığ kalıyor, bize detaylı bir özgeçmiş gönderin diye uyarıyorlar(birebir yaşadım).
Bu yüzden de, dünya piyasasında ve özellikle insan kaynakları olan büyük firmalarda, başvuranlardan Resume(en fazla 2 sayfalık) göndermesi beklenir.
Türkiye piyasasında ise Özgeçmiş olarak belirtilen doküman konusunda kafa karışıklığı bulunmaktadır. Gerçekten kişiye göre değişebiliyor, farklı İK bölümleri sizden farklı taleplerde bulunabiliyor. Bu sebeple de hem uzun bir CV hem de kısa bir Resume’nin elde tutulmasında yarar var.
Benim size tavsiyem Türkiye için, LinkedIn’deki easy-apply gibi bir kısımdan 100’lerce 1000’lerce kişinin başvuru yaptığı yerlere gönderiyorsanız en fazla 2 sayfalık olan Resume’yi, eğer başvuranların detaylı olarak değerlendirildiği bir iş ilanı ise detaylı olan CV’yi göndermeniz yönünde olacak.
2- Resume(CV) Hazırlama Teknikleri
2.1- Genel Görünüş, Format ve Stil
Olması gereken :
Özgeçmişiniz düzenli olmalı, okuması kolay olmalı ve iyi bir ilk izlenim bırakmalı.
Nasıl yaparız ?
- Özgeçmişiniz 2 sayfadan çok olmalı.
- Font stili ve yazı büyüklükleri hep sabit olmalı.
- Bütün boşluklar düzenli ve birbiri ile uyumlu olmalı.
- Sayfa hizalamalarınız düzgün ve tüm sayfalarda birbiriyle uyumlu olmalı.
- Profesyonelce hazırlanmış olmalı ve aynı zamanda karşı tarafta ilgi uyandırmalı.
- Belli bir şablonu olmalı, net ifadeler kullanılmalı ve görsel olarak çekici olmalı.
Bu yukarıda belirttiklerimi ve aşağıda söyleyeceklerimi kendinize bir check-list oluşturmak adına istediğiniz gibi kullanabilirsiniz herhangi bir hak hukuk derdi çıkartmam merak etmeyin 🙂 Ancak şunu söylemeliyim, bir profesyonelin dokunuşu sizin yaptığınızın üstüne %50 daha koyacaktır.
2.2- Dil Bilgisi, Heceleme, Noktalama ve Kelime Bilgisi
Olması gereken :
Tabiri caizse özgeçmişinizin cilalı, temiz ve yazım hatasız olması gerekiyor.
Nasıl yaparız ?
- Büyük harfler doğru şekilde kullanılmalı.
- Noktalama işaretleri doğru şekilde kullanılmalı.
- Eğer çıktı hâlinde veriyorsanız, baskı hatası olmadığı kontrol edilmeli.
- Dilbilgisi düzgün ve uygun bir şekilde, profesyonelce kullanılmalı.
- Anlatım, az ve öz, dolayısıyla okunabilir, okuyanı sıkmayacak şekilde olmalı.
2.3- İletişim Bilgileri/Üstbilgi
Olması gereken :
Özgeçmişinizi görüntüleyen kişi tarafından kolayca ulaşılabilir olmalısınız.
Nasıl yaparız ?
- Bu kısımda; telefon numaranız, adınız ve profesyonel e-postanız bulunmalı. Size bağlı olarak Adres de eklenebilir.
- Profesyonel bir e-posta adresinde rakam bulunmaz ve yalnızca isminize ait kelimeler bulunur. “sseymen@gmail.com”, “serdarseymen@gmail.com” vs. gibi. “sseymen35@gmail.com” profesyonel bir seçim değildir.
- Kolay okunabilir ve hatasız olmalı.
- Okuyanın dikkatini çekecek şekilde düzenlenmeli(aşağıdaki metne kıyasla yazı büyüklüğünü bir kademe arttırabilirsiniz)
2.4- İçerik, Yapı ve Düzen
Olması gereken :
Özgeçmişiniz okuyanı sıkmayacak ve açıklamalarınızla uyumlu olacak şekilde bölümlere ayrılmalıdır.
Nasıl yaparız ?
- Bölüm başlıkları mükemmel bir şekilde seçilmeli.
- Seçtiğiniz başlıkların altında yazdıklarınız, gerçekten bu başlığın kullanılmasına gerek olduğunu belirtecek kadar çok ve yeterli olmalı.
- Bölümlerin düzeni ve özgeçmiş yapısı, takibi kolay şekilde olmalı.
- En önemli bilgiler; eğer özgeçmişiniz 1 sayfa ise o sayfanın üst yarısında, 2 sayfa ise de ilk sayfada bulunmalı.
2.5- Eğitim Bölümü
Olması gereken :
CV hazırlama aşamasında başvurunuz ile alakalı eğitim ve kurs geçmişinizi yansıtmalıdır.
Nasıl yaparız ?
- Sahip olduğunuz en yüksek eğitiminiz; eğitimin tam adı, mezuniyet ay/yıl bilgisi ve okulun yeri ve ismi ile birlikte yazılmalı.
- En yüksek eğitim seviyesi her zaman ilk sıraya yazılır, ters kronolojik sıralama kullanılır.
- Okul bitirme puanınız(GPA), yalnızca ve yalnızca, 4.0 üzerinden 3.0’dan yüksek ise belirtilir.
- Eğer farklı bir bölümde bahsetmeyi seçmediyseniz, “alakalı olan”, onur belgeleriniz, çalışmalarınız, aktiviteleriniz, burslarınız vb. başarılarınızdan bahsedilmeli.
2.6- Deneyim Bölümü
Olması gereken :
Özgeçmişinizde ilgili yeteneklerinize ve eski tecrübelerinize/gönüllü çalışmalarınıza yer verilmelidir.
Nasıl yaparız ?
- İlgili deneyiminiz; firma ismi/ünvanı, işin yeri ve çalışmanın tarihleri ile birlikte yazılmalı.
- Tecrübeler tarihlere göre ve düzenli yazılmalı, ancak kronolojik veya ters kronolojik olarak yazılabilir.
- Kısa, doğrudan, başarı/sonuç/etki odaklı, etkili bir dil kullanılmalı.
- Başvurulan sektöre özgü dil ve terimler kullanılmalı.
- Sizin kalitenizle ilgili, mümkünse, ölçülebilir değerler kullanılmalı. (500.000 € kazandırdım, 20 tasarımım ürüne dönüştü vs.)
- Aynen benim şu anda bu kısımda yaptığım gibi, listeleme yapılmalı ve listenin maddeleri önem sırasına göre sıralanmalı.
2.7 Ek Bölümler
Olması gereken :
Özgeçmişinizin herhangi başka bir yerinde bulunmayan, başvurulan pozisyon ile alakalı ve/veya okuyucunun ilgisini çekecek konular işlenmeli.
Nasıl yaparız ?
- Her bölümde olduğu gibi, alakalı kısımlar öne çıkarılmalı ve iyi bir düzen oturtulmalı.
- Uygun bir şekilde organizasyonun ismi, ünvanı, tanımı, yeri ve günleri belirtilmeli.
- Pozisyonun niteliğine göre Liderlik/Takım-Oyuncusu özelliklerinizi gösterecek şekilde başarılar ve aktiviteler öne çıkarılmalı.
- Kısa ve direkt bir dil kullanılmalı, aynı zamanda da okuyucunun ilgisini çekecek şekilde düzenlenmeli.
Bu kısımda son yazdığım gerçekten dikkate alınmalı. Çünkü, sayfanın burasına kadar geldiğinizde gerçekten okuyucunun dikkati dağılıyor ve bir çok kısmı atlayabiliyor. Ama belki de bir hobiniz üzerinden onunla ilişki kuracaksınız kim bilir… O yüzden son kısımlarda dikkat çekici olmak daha da önemlidir.
Sonsöz
Tamam, her şey güzel, ancak ben buraya kadar geldim hâlâ daha bir şey anlamadım… Veya anladım ama uygulayamıyorum… diyen dostlarım iletişim kısmı üzerinden bana ulaşabilirler.
Zamanında Amerikalı bir firmaya; Cover Letter+Resume düzenlemesi için 250 €’ya yakın para vermiştim. Gerçekten de bu CV hazırlama hizmetini aldıktan sonra bile sorgulamaya devam ettim, değdi mi diye… Ancak değiyor, benden size bir dost tavsiyesi 🙂
Hepinize arayışınızda ve kariyerinizde başarılar diliyorum.
Bu yazılarımı da görmek isteyebilirsiniz;
- Oyun Bilgisayarı Toplamak : 4000 TL’ye / 6000 TL’ye / 8000 TL’ye
- En İyi Televizyonlar : 3000 TL’ye / 4000 TL’ye / 5000 TL’ye
- En İyi Telefonlar : 1000 TL’ye / 2000 TL’ye / 3000 TL’ye
- Ücretsiz Sertifikalı 85 Ad. Coursera Kursu
- Vakit Geçirmelik En Güzel PC Oyunları
İyi günler dilerim.